![]() |
یک شنبه 8 شهريور 1394 |
باراک اوباما افزود: در صورتیکه ایران بخواهد ما را فریب دهد توانایی بازگرداندن تحریمها را داریم. وی گفت: ما در حال عادی سازی روابط با ایران نیستیم. تحریمهای آمریکا علیه ایران در موضوعات دیگر پابرجا خواهند ماند.
رئیسجمهور آمریکا سخنان خود را اینگونه ادامه داد که :تمام دنیا به جز یک استثنا یعنی اسرائیل از توافق حمایت کردند. وی با اشاره به اینکه متحدین آمریکا در خلیجفارس هشت برابر بیش از ایران هزینه تسلیحاتی و نظامی دارند گفت پولی که ایران به دست خواهد آورد به سمت اقتصاد آنها خواهد رفت زیرا تحریمهای اقتصاد آنها را از پای در آورده بود.
رئیس دولت آمریکا با بیان اینکه بودجه دفاعی ایران ۱۵ میلیارد دلار و بودجه دفاعی آمریکا ۶۰۰ میلیارد دلار است گفت ایران یک قدرت منطقهای است نه یک ابرقدرت.
اوباما با اشاره به اختلافاتی که واشنگتن و تلآویو درباره برنامه جامع اقدام مشترک دارد افزود که این اختلافات نباید باعث شود که ما تعهداتمان نسبت به همدیگر را فراموش کنیم. اسرائیل همپیمان راهبردی ماست و ما با یکدیگر همکاری کرده تا جلوی تهدیدها علیه اسرائیل را بگیریم از جمله اینکه تلاش میکنیم مانع ارسال سلاح از سوی ایران به حزبالله شویم.
رئیسجمهور آمریکا همچنین از حملاتی که علیه حامیان توافق هستهای در کنگره آمریکا میشود انتقاد کرده و این اقدام را "تعجبآور" خواند. وی همچنین بار دیگر تأکید کرد که در صورت رد برجام در آمریکا "جامعه جهانی از اعمال تحریمهای جدید حمایت نخواهند کرد." آنهایی که میگویند خواهان یک توافق بهتر هستند در واقع میگویند فکر نمیکنند ایران باید دارای یک برنامه صلحآمیز هستهای باشد.
آدرس غلط اوباما به منتقدانش
سفیر سابق کشورمان در لبنان گفت: اظهارات دو شب پيش رئیسجمهور آمریکا به نوعی برای پاسخگويی به فضای داخلی این کشور و کنترل اختلافات شکل گرفته در جناحهای موجود در آمریکاست و جریانات داخلی این کشور مخاطب واقعی سخنان اوباما هستند.
غضنفر رکنآبادی، در گفتوگو با میزان، با اشاره به اظهارات و ادعاهای باراک اوباما، گفت: به سادگی، بیمبنا بودن این اظهارات قابل تشخیص است، چراکه مقام معظم رهبری، طی مواضعی صریح، نه یکبار بلکه چندینبار، تاکید کردهاند که گفتوگوها و مذاکرات هستهاي ارتباطی به مسائل منطقهاي ایران ندارد.
وی افزود: براساس فرمایشات مقام معظم رهبری، مذاکرات هستهاي ایران و ۱+۵، و همچنین نتایج ناشی از آن هیچگونه تاثیری بر حمایتهاي جمهوری اسلامی از ستونهاي مقاومت در منطقه و به طور کلی تمامی کسانی که در برابر رژیم صهیونیستی ایستادگی ميکنند نخواهد داشت.
سفیر سابق کشورمان در لبنان اظهار کرد: از سوی دیگر، وزیر امور خارجه کشورمان، در ادوار اخیر سفرهای منطقهاي خود که بعد از پایان مذاکرات به کشورهای منطقه از جمله سوریه و لبنان داشت، مواضع صریحی را اتخاذ کرده است.
رکنآبادی تاکید کرد: ظریف در سفرهای منطقهاي خود به روشنی بر ایستادگی ایران در کنار محور مقاومت و حمایت از متحدان جمهوری اسلامی تاکید کرده است. وی تصریح کرد: این مواضع روشن و صریح حتی چندینبار از سوی رئیسجمهور ایران نیز بیان شده است و جای هیچگونه تردیدی در آن نیست.
سفیر سابق کشورمان در لبنان افزود: بنابراین ميتوان دریافت اظهارات دو شب پيش رئیسجمهور آمریکا به نوعی برای پاسخگويی به فضای داخلی این کشور و کنترل اختلافات شکل گرفته در جناحهاي موجود در آمریکاست و جریانات داخلی این کشور مخاطب واقعی سخنان اوباما هستند.
رکنآبادی در پاسخ به این سوال که اقدامات طرف مقابل برای مهار نقش منطقهاي ایران چیست، گفت: آمریکاییها و برخی طرفهاي غربی بدون شک از اولین لحظات بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، هرگونه تلاش و تحرکی برای توقف حرکت انقلابی ملت ایران را کلید زدهاند.
وی افزود: طی سالهاي گذشته، اقدامی در راستای ضربه زدن به مردم ایران وجود نداشته که آنها بتوانند انجام دهند ولی از آن خودداری کرده باشند.
سفیر سابق کشورمان در لبنان اظهار کرد: طرفهاي غربی تمامی روشها علیه ملت ایران را آزمودهاند، و زمانی که به نتیجه مطلوب نرسیدند حاضر به گفتوگو و مذاکره شدهاند، در این زمینه اظهارات اوباما بسیار قابل تامل است که مدعی شده بود "اگر ميتوانستم، پیچ و مهره دستگاه هستهاي ایران را باز ميکردم، اما در حال حاضر این کار شدنی نیست".
رکنآبادی تاکید کرد: نباید هیچگاه فراموش کنیم که طرف مقابل طرحها و برنامههاي خود در قبال ایران را حذف نکرده بلکه همواره این برنامهها را در اشکال مختلف پیگیری کرده و خواهد کرد. وی در پایان خاطرنشان کرد: باید در این چارچوب با طرفهاي مقابل تعامل کرد.
دستگاه دیپلماسی ما باید موضع فعالتری در واکنش به تهدیدات آمریکا داشته باشد
استاد حقوق بینالملل دانشگاه تهران با بیان اینکه سکوت وزارت خارجه در برابر تهدیدات آمریکا علیه ایران قابل درک نیست، گفت: دستگاه دیپلماسی ما باید موضع فعالتری در واکنش به تهدیدات آمریکا علیه کشورمان داشته باشد.
خیرالله پروین عضو هیأت علمی دانشکده حقوق دانشگاه تهران در گفتوگو با فارس پیرامون تهدیدات نظامی آمریکا و نسبت آن با حقوق بینالملل اظهار داشت: مبنای حقوق بینالملل بر برابری و تساوی بین حاکمیتها است، یعنی هیچ کشوری بر کشور دیگری برتری ندارد.
وی افزود: بند یک ماده ۲ منشور سازمان ملل متحد میگوید حاکمیت کشورها با هم برابر است. وسعت سرزمینی، جمعیتی، اقتصادی، سیاسی و نظامی موجب برتری کشوری بر کشور دیگری نمیشود و به موجب حقوق بینالملل هیچ کشوری حق دخالت در امور دیگر کشورها را ندارد.
این استاد حقوق بینالملل دانشگاه تهران در ادامه گفت: اگر زمانی هم قرار باشد دخالتی صورت گیرد، آن دخالت اولاً باید برای کمکهای انسانی از جمله زلزله، سیل و مواردی از این قبیل باشد. البته این دخالت هم شرایطی دارد از اینکه تحت نظارت سازمان ملل، بصورت دسته جمعی و برای یک مدت موقت باشد.
پروین با بیان اینکه حقوق بینالملل تنها بر روی کاغذ آورده شده است، گفت: اساساً نظام بینالملل نظامی نابرابر است. تمام شورای امنیت که قدرت اجرایی سازمان ملل است، در دست ۵ کشور است که اینان هرزمان اراده کنند میتوانند قطعنامهای صادر یا وتو کنند.
عضو هیأت علمی دانشگاه تهران در ادامه پیرامون شرایط معاهدات بینالمللی نیز گفت: معاهدات بینالمللی بین تابعان حقوق بینالملل صورت میگیرد و در چارچوب معاهدات وین است.
وی پیرامون تهدیدات نظامی آمریکا علیه جمهوری اسلامی از منظر حقوق بینالملل، گفت: آنچه امروز آمریکا در قبال ایران انجام میدهد خلاف عرف و حقوق بینالملل است. آمریکا نمیتواند دیگر کشورها را به هر شکلی تهدید کند. هیچ حقوقدان و صاحبنظری این اقدام آمریکا را قابل قبول نمیداند.
استاد حقوق بینالملل دانشگاه تهران تصریح کرد: اگر قرار باشد هر کشوری که قدرت بیشتری دارد دیگران را تهدید به حمله نظامی کند، دیگر سنگ روی سنگ بند نمیشود.
پروین در ادامه خاطرنشان کرد: در این وضعیت آنچه جای تأسف دارد این است که دیپلماسی قوی در این خصوص از طرف مسئولان سیاست خارجی ما صورت نمیگیرد. وقتی آمریکا ایران را تهدید به حمله نظامی میکند اثرات متفاوتی خواهد داشت. وقتی در مقابل این تهدیدات عکسالعملی از سوی مسئولان امر صورت نمیگیرد، به غیرت مردم بر میخورد.
عضو هیأت علمی دانشگاه تهران با بیان اینکه امروز تنها مقام معظم رهبری است که به تهدیدات آمریکا پاسخ میدهند، گفت: درحالیکه دستگاه دیپلماسی ما باید در این خصوص فعالتر عمل کند و در مقابل این تهدیدات پاسخ مناسبی دهد و مقابله به مثلی در چارچوب نظم و مقررات بینالمللی انجام دهد و سکوت در این خصوص قابل درک نیست.
استاد حقوق بینالملل دانشگاه تهران در پایان سخنان خود ضمن انتقاد از انفعال دستگاه دیپلماسی کشور در مقابل تهدیدات آمریکا، گفت: آمریکا از سکوتی که مسئولان در مقابل تهدیدات آن کشور انجام میدهند، برداشت احترام نمیکند بلکه آن را مبتنی بر ترس ميداند. به همین خاطر مسئولان باید در برابر این تهدیدات موضعگیری داشته باشند.
نظرات شما عزیزان:
![]() نویسنده : امید خسروی
![]() |